Veteranen

De activiteiten van de veteranen die in Houten wonen, zijn onderdeel van het 4 en 5 mei comité Houten. De veteranen zijn rechtstreeks vertegenwoordigd in het bestuur van het comité. Hierdoor is een goede basis gelegd voor de belangenbehartiging van en de aandacht voor de ongeveer 250 veteranen in de gemeente Houten. Voorbeelden hiervan zijn de actieve deelname van veteranen aan de herdenking op 4 mei en de attentie die eind 2020 bij de veteranen thuis is bezorgd.

Wie en wat is een veteraan?

Een van de doelstellingen is om de kennis over en de waardering voor veteranen, bij jong en oud in de gemeente Houten, te vergroten. Maar wat is een veteraan nu eigenlijk precies? Het ministerie van Defensie omschrijft dit heel formeel als volgt:

“De militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, dan wel van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, alsmede degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden dan wel heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen.”

Waar we vroeger bij het woord veteraan automatisch dachten aan een voormalig militair die in een oorlog voor Nederland gevochten had, volgt uit deze definitie dat er momenteel veteranen zijn van alle leeftijden. Van een enkeling die nog in de 2e Wereldoorlog heeft gevochten tot jonge mensen die recent hebben deelgenomen aan een vredesmissie. Het is dus een misverstand dat een veteraan gepensioneerd moet zijn. Ook militairen die nog in actieve dienst zijn kunnen veteraan zijn.

Veteraneninstituut

In 2000 werd het Veteraneninstituut (VI) in Doorn opgericht als bundeling van alle dienstverlening aan veteranen. Op de website van het VI kun je onder meer zien dat Nederland sinds 1940 ruim 675.000 militairen heeft ingezet tijdens 3 oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Een van de activiteiten van het VI is educatie waaronder het programma “Veteraan in de Klas”. Scholen kunnen onder meer een aanvraag indienen bij het VI om een veteraan een les te laten verzorgen. De officiële erkenning van veteranen in Nederland dateert van 2012 toen de Veteranenwet werd aangenomen.

Wat betekent dit voor de veteranen in Houten?

Tot zover wat informatie over veteranen, maar wat betekent dit nu voor Houten en de in de gemeente Houten wonende veteranen. Uiteraard zijn we er niet met een vertegenwoordiging in het 4 en 5 mei comité Houten. Een groot deel van de initiatieven moeten vanuit de veteranen zelf komen. Enkele veteranen hebben eind vorig jaar het initiatief genomen om de activiteiten vóór en dóór veteranen nieuw leven in te blazen, maar uiteraard kunnen zij dit niet zonder hulp van andere veteranen en mensen die veteranen een warm hart toe dragen.

Deze veteranen stellen zich zelf even kort voor:

 Eric Tap
Sinds 1990 woon ik in Houten. Ik ben 62 jaar en van 1980 t/m 2016 ben ik werkzaam geweest bij de Koninklijke Marechaussee binnen alle verschillende taakvelden. Vanuit deze werkzaamheden heb ik veel in het buitenland gewerkt zoals Duitsland, Engeland, Polen, Noorwegen, Curaçao, Sint-Maarten, Dominicaanse Republiek, Amerika. Uitzendingen naar Angola als Police Observer en naar Haïti als opleider Haïtiaanse politie en MP/belangenbehartiger van de aldaar werkzame Nederlandse militairen voor de Verenigde Naties (VN).